Hydros livsfarlige profittjag

Foto: Astrid Fadnes for radiodokumentaren "S.O.S Amazonas"

Foto: Astrid Fadnes for radiodokumentaren "S.O.S Amazonas"

Norge ser på seg selv som miljøhelt, men dette er langt ifra sannheten. Nylig ble gruveselskapet Norsk Hydro saksøkt av Cainquiama, som representerer 11.000 familier som bor i nærheten av Hydros anlegg i Amazonas. Vi i Norge bør bruke muligheten til å ansvarliggjøre landets nest største selskap.

17. februar hadde vi en 3 års markering av norsk Hydros miljøkriminalitet i Brasil. Det tunge regnværet førte til utslipp av miljøfarlige stoffer ved Alunorte, verdens største Aluminiaraffineri utenfor Kina. Hydro prøvde å nekte skyld for slippene, men det stormet i både i norske og brasilianske medier. Når de innså at denne strategien ikke funket endret de forklaring til at det var et bevisst utslipp for å forebygge en større katastrofe. Ingen av naboene hadde blitt varslet, men varselsignalet fikk de likevel: rødt vann fra springen.

Hydro nekter å ta ansvar for den omfattende forurensingen ved Barcarena, og lokalsamfunnene er lei av å sitte igjen med ødeleggelse og forurensing. Gruvegiganten opplever profitteventyr i milliardklassen gjennom å utvinne bauksitt. Selskapet kaller det sitt røde gull, mens lokalbefolkningen fikk rødt drikkevann. Det har også blitt påvist alt for høye verdier av tungmetaller i hår og negler blant befolkningen, og de forteller at det ikke lenger er mulig å fiske i elvene.

Det var først etter Hydro ble tatt på senga for miljøkriminalitet at selskapet gjorde raffineriet mer motstandsdyktig. Det hjalp ikke å skylde på regnværet som forklares som normalt i regnskogen. Brasilianske domstoler påla dem å betale store bøter og redusere produksjonen. Alunorteraffineriet hadde opplevd mangel på anlegget før, men 2018 var første gang de ble tvunget til å gjøre noe med det.

I følge Global Witness (2019) topper Brasil statistikken over drap på miljøaktivister. Flere miljø- og menneskerettsforsvarere som bor i nærheten av Hydros anlegg har opplevd trusler og attentatforsøk. Det siste attentatforsøket i Barcarena var på Sandra Amourim i november 2020. Hun har lenge kritisert selskapene i området for forurensing.

Situasjonen til regnskogen er kritisk, med rekordhøy avskoging de siste årene. Norske selskap fortsetter å drive et mørkebrunt profittjag i jordas grønne lunger. Dette fører til regionale landkonflikter. Taua-folket som bor i nærheten av Alunorteanlegget ble tvangsforflyttet i 2017, fordi Hydro ønsker dem vekk. Midiam Ribeiro er fra Taua og naboen til Hydro, og forteller i den kommende radioserien «S.O.S Amazonas» (Radiorakel) at de har rett til å være der. Ribeiro syntes det er svært krevende å bo et land med en president som prioriterer selskaper over folks rettigheter.

Vi i Norge må støtte og vise solidaritet til de som forsvarer skogen og livet. Vi må ikke glemme at miljøsynderen Hydro har hovedkontor i vår egen bakgård. For at de skal ta ansvar for den omfattende forurensingen i området, må det være flere enn selskapet selv som passer på at de følger lovene i Brasil. Selskapet lukker øynene for miljø- og urfolkaktivister som opplever forfølgelse, drapstrusler, forurensing og andre sosiale problemer på grunn av Hydros tilstedeværelse. I 2018 så vi at selskapet ikke klarte å vri seg unna når de hadde flere øyne på seg. Er vi flere som legger press på selskapet, kan vi forhindre nye lovbrudd og kreve at Hydro rydder opp i forurensningen.

Denne uttalelsen er underskrevet av Spire, Fremtiden i våre hender studentlag, SAIH Blindern, SU og Sosialistiske Studenter Oslo.

BIDRA TIL INNSAMLING?

Kvinneutvalget til LAG har startet en innsamlingsaksjon for prosjektet "Quilombola kvinner og feminister" - som arbeider med politisk skolering som skal styrke arbeidet mot institusjonell vold mot kvinner fra tradisjonelle samfunn. Du kan bidra her.

Barcarena i Brasil har vært veldig hardt rammet av internasjonale og norske utvinningsbedrifter hvor forurensing, jordrettigheter og arbeidsrettigheter har blitt usynligjort i mange år. Nå er de hard rammet av Covid-19 pandemien hvor Bolsonaro har utelatt å sende helsehjelp til disse områdene.

Støtten går til sosialt prosjekt i samarbeid mellom João José Geraldo Institutt implementert ved Community São João Site sammen med Quilombola Community Association Sítio São João - ACOQUISSJO.
LAG-Blindern
Land