Nicaragua - Et glemt diktatur

Foto: Foto: Smokeonthewater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Foto: Foto: Smokeonthewater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ytringsfriheten og menneskerettighetene blir truet og innskrenket i mange land – også i Nicaragua. Den nicaraguanske poeten, forfatteren og PEN-leder Gioconda Belli, har siden 2021 levd i eksil i Spania.

Hun blei oktober 2022 invitert til Oslo for å fortelle om den paradoksale utviklingen av et nytt diktatur i Nicaragua under president Daniel Ortega og ektefelle og visepresident, Rosario Murillo, og om forfatteres rolle i arbeidet for demokrati og menneskerettigheter. Hvordan kunne det skje? Og vi vil snakke om forfatteres rolle i kampen for demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Videoen under er opptak fra arrangementet "Nicaragua - Et glemt diktatur, som ble gjennomført på Litteraturhuset den 18. oktober 2022. OBS! Arrangementet er på engelsk.

  • Velkommen v/ Evelyn G. Hoen og Vegard Bye, Nicaraguagruppe i LAG og hilsen fra Agnete Haaland fra Norsk PEN
  • Visning av kortvideoer om situasjonen i Nicaragua
  • Diktopplesning av Gioconda Belli
  • Panelsamtale med: Gioconda Bello og Soledad Mariambo. Moderator Vegard Bye
  • Musikkinnslag med Katia Cardenal og Nina Cardenal

Arrangementet var et samarbeid mellom Norsk PEN og Latin-Amerikagruppene i Norge, og mottok støtte fra Fritt Ord.

Mer om Gioconda Belli

Den nicaraguanske poeten, forfatteren og PEN-leder Gioconda Belli, har siden 2021 levd i eksil i Spania. I Oslo vil Belli fortelle om den paradoksale utviklingen av et nytt diktatur i Nicaragua under president Daniel Ortega og ektefelle og visepresident, Rosario Murillo, og om forfatteres rolle i arbeidet for demokrati og menneskerettigheter.

Hun støttet sandinist-revolusjonen i 1979 som gjorde slutt på et 40-årig diktatur, men hun forlot FSLN (Den sandinistiske fronten for nasjonal frigjøring) tidlig på 1990-tallet. Hva gjorde at hun vendte FSLN ryggen?

Belli er i dag en viktig kritisk stemme som har tatt avstand fra Ortega-Murillos paradoksale ‘vri’ på den politiske utviklingen i Nicaragua. Hun dedikerer en stor del av sin tid til å reise verden rundt og informere om overgrepene og undertrykkingen i landet og mobilisere internasjonal støtte for kampen mot regimet.

Land