Rapport fra FN bekrefter slaveri i Chaco, Bolivia

Rapporten forlanger sterkere statlig tilstedeværelse i området. Næringslivet fordømmer slaveriet, men krever at man spesifiserer hvem som er forbryterne.

FNs Permanente Forum for Urfolk sendte i går ut en rapport som viser at bolivianske og paraguayanske guaraní-folk er ofre for tvunget arbeid som forverrer deres ekstreme fattigdom. Organisasjonen besøkte begge landene i april og mai i år, og var i Alto Parapeti-området i Santa Cruz, og i Filadelfia i Paraguay.

Rapporten forsikrer om at guaraniene fortsatt utnyttes og at de lever i slaveri, på tross av at den Internasjonale Arbeidsorganisasjonen (ILO) slo alarm om dette problemet for mer enn et tiår siden. På tross av at den nye Bolivianske Politiske Grunnloven gjengir FNs erklæring om urfolksrettigheter, finnes det fortsatt slaver på de store landeiendommene. Denne situasjonen skyldes delaktigheten til media og den katolske kirkes hierarki, som benekter at det finnes slaver i Bolivia, men FN-rapporten er svært tydelig; slaveriet FINNES i Bolivia og Paraguay. Dette er bakgrunnen for at FN krever sterkere statlig tilstedeværelse i området, samt ressurser for at Arbeidsdepartementet skal kunne utføre jevnlige inspeksjoner på gårdsbrukene, for slik å undersøke og fastslå kvaliteten på arbeidsvilkårene.

På spørsmål om saken indikerte direktøren for Nasjonalt Institutt for Jordbruksreform, Juan Carlos Rojas, at institusjonen har greid å verifisere situasjonen til guaraniene gjennom feltundersøkelser i Alto Parapeti-området, i tråd med gjeldende retningslinjer. Han forsikret om at regjeringen allerede har etablert tilstedeværelse i området, og at de nå utvikler fruktbare prosjekter med guaraniene. Dette utfylles med dokumentasjon om arbeidsforhold, vann, boforhold og matsuverenitet.

Næringslivet er kritisk

Mauricio Roca, president for Jordbrukskammeret i Øst, forsikret om at sektoren fordømmer enhver bedriftsleder som opererer med slaveriliknende arbeidsforhold og at de ikke vil forsvare noen som beviselig benytter seg av denne illelage produksjonsmetoden. Han beklager imidlertid at rapporten er upresis og ikke indikerer hvilke av landeierne som bryter loven, da dette stigmatiserer et helt produksjonsområde. Han forsikret om at arbeidsforholdene i hele den rurale sonen har forbedret seg mye de siste årene.

Det er på grunn av dette han har foreslått at man nedsetter en ny kommisjon som skal besøke området for å verifisere situasjonen og spesifisere hvem som benytter seg av slaveribasert produksjon.

Fem pågående saker i rettssystemet

Direktøren for Nasjonalt Institutt for Jordbruksreform, Juan Carlos Rojas, forsikret om at i Alto Parapeti-området har man påvist slavearbeid i fem produksjonsenheter, og at staten har beordret tilbakeføring av disse jordstykkene til guaraniene. Slaveribasert produksjon er grunn for tilbakeføring av jord, ifølge den nye Politiske Grunnloven og Lov om tilbakeføring av jord. Ifølge Rojas tilhører to av disse jordstykkene familien Chávez, og resten tilhørerer familiene Larsen, Malpartida og Corcui. Landeierne avviser anklagene og anker avgjørelsen til INRA (Nasjonalt Institutt for Jordbruksreform), og saken dere blir nå undersøkt av den Nasjonale Jordbruksdomstolen i Sucre.

I begynnelsen av juli hadde man i Cochabamba et møte mellom staten og den Nasjonale Jordbrukskonføderasjonen, der man ble enige om et samlet tiltak for kjempe mot slave- og barnearbeid i Bolivia.

José Cáceres
Land