Podcast

LAG har bidratt til å produsere flere podcaster med både historier og dagsaktuelle tema fra Latin-Amerika.

Tiempos de cambio. Liderazgo de las mujeres campesinas e indígenas en América Latina
En el último episodio de Ola Verde, exploramos la lucha y el liderazgo de mujeres campesinas e indígenas en Colombia y Guatemala. Roxana Ortiz, del Coordinador Nacional Agrario (CNA) en Colombia, y Rosa Ixchel Pú Tuyuc, miembro de la Coordinadora Nacional de Viudas de Guatemala (CONAVIGUA), compartieron sus experiencias y perspectivas sobre los desafíos y avances en la lucha por la igualdad y los derechos de las mujeres en contextos de conflicto y discriminación.
Fosen-dommen fyller to år - hva nå?
11. oktober fyller Høyesterettsdommen som sier at vindmøllene på Fosen utgjør et menneskerettighetsbrudd for Fosen-samene to år. I månedsvis har samiske aktivister okkupert departmenter, ropt og protestert. Men hva skjer med saken nå? Vi har snakket med aksjonist og slampoet Ida Helene Benonisen om Fosen-saken, grønn kolonialisme og hvorfor vindmøllene må rives ned. Vi hører også fra aksjonist Mihkkal Hætta, som har bodd alene i en lavvu foran Stortinget i flere uker. Baajh Vaeride Årrodh!
Solidaritet i praksiss - brigadeprosjektet med Elin Ranum og Ingrid Fadnes
Siden de første brigadene til Nicaragua under borgerkrigen på 80-tallet, har (LAG) sendt aktivister til Latin-Amerika hvert år. Nå står brigadeprosjektet i fare etter avslag fra Norec på søknaden om videre støtte. Solidaritetsbrigadene er et utvekslingssamarbeid mellom LAG og samarbeidsorganisasjoner i Latin Amerika.
Venstresida vant valgeti Colombia - hva nå?
I juni vant venstresida valget i Colombia, for første gang i landets historie. President Gustavo Petro og visepresident Francia Marquez har nå sittet ved makta i nesten fem måneder. Hva har de oppnådd så langt, og hva kan vi forvente oss framover? Vi har med oss Jessica Buendia fra Latin-Amerikagruppene i Norge i stuido for å snakke om valget, omfordeling, urfolkskamp og fredsavtalen.
Liveopptak: Forfølgelse og drap på sosiale ledere i Colombia
Liveopptak fra arrangement om forfølgelse og drap på sosiale ledere i Colombia
Kampen om Repparfjord - del 1
I sommar var fleire hundre samiske aktivistar og miljøvernarar samla i Repparfjord, den lengstlevande protestleiren i Noreg nokonsinne. I denne episoden av “Frå krise til håp” skal vi snakke om korleis leiren var organisert og kva aktivistane har oppnådd til no.
Kampen om Repparfjord - del 2
I Repparfjord har samiske aktivistar, reindriftsutøverar, fiskarar og miljøvernarar stått saman i fleire år i kampen mot Nussirgruva. Ifølgje gruvedirektøren vil gruva bli den første utsleppsfrie i verda. I denne episoden skal vi snakke om grønn kolonialisme, og korleis klimaargument blir brukt for å ta samisk territorium.
LAGs spilleliste
A journey within sounds, imagination and realities of Latin America. Lyrics that tell us about nature, romance, hunger, war, peace and even the cosmologic vision of the native Americans. From Latin jazz to candombe, compass, cumbia, rock n roll, and tango. From the traditional to the groundbreaking
Zapatistene i bevegelse
Lunsj-stream med LAG. Denne gangen ser vi nærmere på hva zapatistene har drevet med siden opprøret i 1994. Hvordan de stiller seg til det som skjer rundt om i verden i dag, og hvorfor de akkurat nå velger å reise ut fra sine territorier. Med oss fo rå snakke om dette temaet har vi Yngve Heiret. Han er samfunsgeograf og medlem av chiapasgruppa i LAG.
Colombia 4 år etter fredsavtalen: fred eller krig?
Lunsj-stream med LAG. 260 drept i 65 massakrer og 221 menneskerettighetsaktivister drept i 2020. Colombia er landet i verden med flest drap på miljøaktivister mens politiet i Bogotá skyter mot fredelige demonstranter på åpen gate. Verden spør hva som skjedde med fred i Colombia. Med Sigrid Nagoda, landdirektør for Caritas-Norge i Colombia.
Forsynt?
Podkast av fire episoder som forklarer sammenhengen mellom brann i Amazonas og seterdriften i Norge som holder på å dø ut. Både nasjonal politikk og globale handelsavtaler spiller inn, og har fatale konsekvenser for klima, sosiale forhold og dyrevelferd. Her får du høre historien om hvem som blir forsynt og hvem som forsyner oss i dagens globale matsystem.
Forsynt på handelsavtaler? - Episode 1
Norge holder på å signere en handelsavtale som vil ha store konsekvenser for småbønder i både Norge og Latin-Amerika.
Forsynt fra eget land? - Episode 2
Både i Norge og i Latin-Amerika blir bønder tvunget, lurt eller satt i vanskelige økonomiske situasjoner som fordriver dem fra seg gårdene sine. Det er ikke tilfeldig.
Forsynt med seterdrift? - Episode 3
Seterdriften i Norge holder på å dø ut. Vi følger en familie på sin siste sommer på setra og hører om hva som blir konsekvensene for dyr, folk og planeten når vi faser ut setra.
Forsynt i framtiden? - Episode 4
Det finnes krefter som jobber mot den utviklingen vi har forklart i de foregående episodene. Vi snakker med dem som har andre løsninger i Norge.
EFTA-MERCOSUR frihandelsavtale
Lunsj-stream med LAG. Da Amazonas sto i brann i august 2019 ble en ny handelsavtale mellom EFTA og MERCOSUR-landene Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay ferdigforhandlet, bak lukkede dører. En bred allianse av sivilsamfunn- miljø-, og bondeorganisasjoner i Norge mener dette er en dårlig idé for mennesker, miljø og matsuverenitet på begge sider av avtalen. Med Attac Norges leder Hege Skarrud
EQUINORs investeringer i Argentina
Lunsj-stream med LAG. I 2017 startet Statoil (nå Equinor) utvinning av gass og olje i det ukonvensjonelle feltet Vaca Muerta i Argentina. Embla Husby Jørgensen (LAG-Norge) og Victor Quilaqueo (Observatorio Petrolero Sur, Argentina) skal hjelpe oss til å forstå hvor alvorlig denne situasjon er.