Evo leder på meningsmålingene

6.desember går bolivianerne til valgurnene for å avgjøre om de vil fortsette å gi sin støtte til sittende president Evo Morales. Foreløpig leder Morales og regjeringspartiet MAS klart på meningsmålingene.

 ”MAS kommer til å vinne valget med sterk støtte fra lavlandet, og med knusende flertall i det bolivianske høylandet, noe som vil forlenge Evos mandat fram til 2015”, var erklæringen fra et samlet analytikerkorps på en pressekonferanse i La Paz 1. oktober.

MAS med Evo i spissen er det eneste partiet som virkelig kan kalles nasjonalt og som kan regne med å få oppslutning over hele landet, selv om støtten vil være svært varierende. I de såkalte halvmånefylkene Beni, Pando, Tarija og Santa Cruz, samt i høylandsfylket Chuquisaca, er støtten til MAS mindre enn i andre steder av landet. Det går også et klart skille mellom urbane og rurale strøk, hvor MAS har klart flertall på landsbygda i hele Bolivia, mens andre lokale kandidater i noen tilfeller har mest støtte i urbane strøk.

I januar i år godkjente Bolivianerne den nye grunnloven med 62 prosent, og det estipuleres at MAS kommer til å få omlag like stor støtte ved valget i desember. Grunnloven er jobbet fram av landets sosiale bevegelser, og inngår som ledd i den omfattende endringsprosessen Bolivia er inne i. Denne prosessen innebærer blant annet en styrking av rettighetene til tidligere ekskluderte grupper som urfolk, barn – og unge, kvinner, og eldre, ulike sosiale reformer som tar sikte på en jevnere fordeling av godene blant annet gjennom trygdeordninger og omfordeling av jord, delvis nasjonalisering av landets olje- og gassressurser og reforhandling av internasjonale kontrakter. Morales møter imidlertid sterk motstand fra den tidligere politiske- og økonomiske eliten i de tidligere nevnte halvmånefylkene for å være altfor radikal, mens deler av den bolivianske venstresiden mener han ikke går langt nok i oppgjøret med nyliberalismen og gamle maktstrukturer.

I 2005 fikk Evo Morales 54 prosent av stemmene, noe som er en historisk oppslutning i Boliviansk sammenheng. Dersom de antatte 62 prosentene av befolkningen velger å gi ham sin støtte ved valget i desember vil dette være en ny historisk hendelse i Boliviansk og Latin-Amerikansk historie og et bevis på folkets krav om at endringsprosessen Morales og MAS har satt i gang må fortsette.

Reidun Blehr Lånkan, koordinator LAGs solidaritetsbrigade i Bolivia
Land