La ikke min død være forgjeves

– Vi har ingenting. De har tatt fra oss alt. De har tatt fra oss frykten. Far til en av de 42 savnede studentene fra Ayotzinapa, Mexico.

Lørdag 6. desember tok tusenvis av demonstranter til gatene i flere Mexicanske byer. Demonstrasjonene og protestene mot president Enrique Peña Nieto har vært konstante i Mexico i over 70 dager, helt siden 43 studenter ble kidnappet av politiet 26. september i år.

Demonstrasjonen lørdag skulle få en tung skygge over seg. I løpet av formiddagen kom nyheten om at Alexander Mora Venancio, en av de 43 savnede studentene, var bekreftet identifisert. Restene av han ble funnet i en søppelcontainer i kommunen Cocula. Analysene av DNA ble gjort av forskere ved Universitetet i Innsbruck, Østerrike, og det var de som bekreftet lørdag at DNA ble testet positivt for identifisering av 21 år gamle Alexander.

Indignasjonen og raseriet smalt som ekko gjennom gatene i Mexico by lørdag. Standhaftige og uten redsel samlet folk seg sakte men sikkert for igjen å gå gjennom gatene. "Jeg godtar mitt nederlag, men jeg vil ikke slutte å slåss for å kreve rettferdighet for min sønn og hans 42 kamerater", uttrykte Ezequiel Mora Chora, far til Aleksander Mora Venancio. I forkant av marsjen publiserte hans medstudenter en beskjed som senere ble fremført på podiet under demonstrasjonen i Mexico by.

”Kamerater, alle dere som har vært med oss hele veien og støttet oss. Jeg er Alexander Mora Venancio. Gjennom denne stemmen snakker jeg til dere. Jeg er en av de 43 savnede studentene fra 26. september, bortført av en narkoregjering. I dag, 6. desember, har rettsmedisinerne fra Argentina gitt faren min beskjed om at beinrester analysert tilhører meg. Jeg kjenner meg stolt over at dere har framhevet min stemme, mitt mot og min frie sjel. Ikke la min far bli alene igjen med denne byrden. Jeg betydde så å si alt for han. Jeg var hans håp, hans stolthet, hans pågangsmot, arbeid og verdighet. Jeg vil invitere deg til å doble kampen. La ikke min død være forgjeves. Ta de gode avgjørelsene, men glem meg ikke. Korriger om mulig, men tilgi ikke. Dette er min beskjed. Brødre, til seieren alltid”.

Fortsatt mangler resultatene av 17 prøver, men det er indikasjoner som styrker den versjonen gitt av statsadvokaten tidligere, om at de 43 studentene ble drept og brent på en søppelfylling i Cocula. Likevel er det tvil rundt hvor levningene er hentet fra og hvor mange av dem som muligens ble tatt av dage her. Statsadvokaten har ikke tillatt utenlandske eksperter å delta i søkene og blitt kritisert for å forhindre arbeidet til de argentinske rettmedisinerne.

Indignasjonen og raseriet i Mexico vil ikke dempe seg etter nyheten lørdag. Fortsatt holder demonstrasjonene i Mexico fram og solidaritetsaksjoner verden rundt ser bare ut til å øke. Tirsdag 9. desember er det ny aksjon i Oslo. Oppmøte er kl. 15.00 på Solli plass. Her finner du eventen på Facebook


”Lo que vuelve”

Poema para Alexander Mora – et dikt for Alexander Mora

Sólo una muela volvió a casa
resistió el abrazo del fuego
el golpe de tierra
el caudal del río

Se aferró a guardar todas tus palabras
que ahora gritan todas nuestras bocas

Muela y hueso le dieron a tu padre
para siempre un diciembre frío
una luz sembrada por el odio
la noche de un septiembre interminable

Tantos pies que recorren sin saber
a donde lleva el camino de encontrarlos
tantos gritos que buscan sin hallar
a que bocas pertenecen sus palabras

¿Cuánto nos queda de todos los que nos faltan?

Por R. Rahal

 

Ingrid Fadnes
Land