LAG støtter krav om å fryse Pakistans gjeld

Pakistan har 200 millioner kroner i utestående gjeld til Norge. Det er dobbelt så mye som regjeringen har gitt Pakistan i nødhjelp i forbindelse med flomkatastrofen. LAG støtter SLUGs krav om å fryse Pakistans gjeld, og oppfordrer våre medlemmer til å gjøre det samme.

- Pakistan er i dag så gjeldstynget at det selv før flomkatastrofen var vanskelig å se for seg hvordan landet skulle greie å betjene lånene sine, sier Sigrun Espe, daglig leder i Slett U-landsgjelda.

Flomkatastrofen som herjer i Pakistan er en av de verste krisene som har rammet verden på mange år. FN anslår at 1600 mennesker er drept og at så mye som 16,8 millioner mennesker er berørt. Samtidig sitter Pakistan på en gjeld til verdenssamfunnet på mer enn 50 milliarder dollar. Pakistan bruker tre ganger så mye på gjeldsbetjening som på helse.

- Pakistan er ekstremt hardt rammet, og kostnadene rundt håndtering av flomkatastrofen og oppbygning er langt større enn hva landet har mottatt fra verdenssamfunnet, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitiske avdeling i Kirkens Nødhjelp.
 
Pakistan er nå i samtaler med Det internasjonale pengefondet (IMF) om å få lettet sin lånebyrde til fondet på nærmere 11 milliarder dollar. Myndighetene i Pakistan har beregnet at det vil koste minst 15 milliarder dollar å bygge opp igjen landets infrastruktur.

Slett U-landsgjelda, Kirkens Nødhjelp og Changemaker har satt i gang en underskriftskampanje rettet mot miljø- og utviklingsminister Erik Solheim der organisasjonene krever at gjelden fryses i to år fremover. Nedbetaling av gjeld må ikke gå på bekostning av nødhjelpsarbeid eller gjenoppbygging. I tillegg krever organisasjonene en full gjennomgang av Pakistans gjeld til Norge.

- I en så desperat situasjon som Pakistan er i nå er det også viktig at all hjelp til Pakistan gis som gaver, ikke lån, sier Markus Nilsen, leder i Changemaker.

Organisasjoner som har sluttet seg til kampanjen:

    * Norsk Folkehjelp
    * Redd Barna
    * Press – Redd Barna Ungdom
    * Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF)
    * Senterungdommen
    * Sosialistisk Ungdom
    * Kristelig Folkepartis ungdom
    * Unge Venstre
    * Rød Ungdom
    * Attac
    * Det Norske Misjonsselskap Ungdom
    * Korsvei
    * Latin-Amerikagruppene i Norge

Sigrun Espe