Studentmassakre i Mexico: Aguirres hender bader i blod

Under tre år etter de sjokkerende drapene på studentene Alexis og Gabriel – to unge lærerstudenter fra den rurale skolen ”Raúl Isidro Burgos” fra Ayotzinapa i delstaten Guerrero, er blodet, sorgen og raseriet tilbake på skolen. Minst fem nye studenter ble drept av politiet denne helga, nærmere 60 studenter er savnet, og over 20 hardt såret, hvorav en meldes å ha fått en alvorlig hjerneskade. Brutaliteten til det lokale politiet, som sto for angrepet, overrasker selv i Mexico, hvor vold har blitt en banal del av, og nesten på grensen til, en del av den folkelige kulturen.

Natten 26. September, i byen Iguala, organiserte en gruppe lærerstudenter en pasifistisk aksjon for å samle inn penger til skolen. Lærerhøyskolene i rurale områder i Mexico, kalt ”normalistas” er internatskoler hvor elevene bor og studerer for å bli lærere i rurale områder i landet. Dette er skoler med få ressurser med svært marginaliserte studenter, både på grunn av diskriminering fordi de er fra fattige familier, men også fordi de i stor grad kommer fra rurale urfolksområder. Studentene som samlet inn penger ble overrumplet av det lokale politiet som skjøt med AK-47-rifler mot bussene hvor studentene befant seg. Den første som mistet livet var Daniel Solís Gallardo. I samme angrep ble flere skadet og 25 ungdommer arresterte. Like etterpå, kom enda en bevæpnet gruppe og begynte angrepene på ny. I dette øyeblikket befant studentene seg sammen med lærere og journalister som intervjuet sjokkerte studenter og vitner til politi-angrepet. 

Under angrep nummer to ble studentene Yosivani Guerreo fra Tixtla, Davis Josué García og Víctos Manuel Lugo Ortiz, skutt og drept. I dette angrepet ble skuddene også avfyrt mot en buss fylt med fotballaget ”Los Avispones” fra Chilpancingo i Guerrero. Det mest sannsynlige er at politiet trodde ungdommene i bussen var studenter. I det samme angrepet ble Blanca Montiel, en tilfeldig kvinne i en taxi, også truffet og drept.

Lørdag 27. september ble den døde kroppen til Julio Cesar Mondragón, førsteårsstudent på lærerhøyskolen, funnet. Ansiktet hans var flådd, og viste tegn til en brutal og bestialsk behandling. Behandlingen av Mondragón ligner den samme behandlingen paramilitære grupper brukte under diktatortiden i nabolandet Guatemala og på resten av kontinentet. Minnene fra den grusomme studentmassakren 2. oktober 1968 kommer snikende tilbake i sorgen over tapet av de unge studentene denne helga. Drept fordi de er i opposisjon og kjemper for deres og den rurale befolkningas rettigheter.    

I tillegg til drapene er 22 ungdommer rapportert skadet, tre av dem svært alvorlig, og en erklært hjernedød. 57 studenter er rapportert savnet etter at de flyktet fra angrepet natt til fredag for å søke tilflukt. Politiet skjøt mens de løp, og man antar at også leiemordere fra kriminelle grupper var med politiet. Familiene leter nå desperat etter sine savnede.

Hendelsen viser nok en gang undertrykkelsen delstatsguvernør Àngel Aguirre Rivero står for. Han leder en delstatsregjering i koalisjon mellom partiene PRD (partiet for demokratisk revolusjon), arbeiderpartiet og partiet Convergencia, og folk fra Guerrero kaller relasjonen mellom regjeringen og folket for et blodbad. Det er ikke første gang delstatsregjeringen står bak en massakre. Fremdeles husker folket massakren i Aguas Blancas i 1995 og El Charco i 1998. Regjeringen akkumulerer døde mens de fortsetter ved makta og samtidig må svare for flere politiske fanger.

22 politifolk har blitt arrestert etter hendelsen, men den lokale regjeringen og delstatsregjeringen forsøker å fraskrive seg ansvaret. Det vil bli vrient å bortforklare forbindelsen mellom politikere fra partiet PRD og organiserte kriminelle grupper i delstaten med denne hendelsen. Det er viktig å understreke at sikkerhetsstyrkene i delstaten opererer under en såkalt ”kommando” som vil si at de svarer på direkte ordre fra delstasguvernør Aguierre. Han blir nå holdt ansvarlig for drapene på de to studentene i 2011 og massakren denne helga i Iguala.

 

Tekst og foto: José Aureliano Buendía fra Subversiones Agencia Autonoma de Comunicación.
Land