En ny diktator i El Salvador?

Foto: Nayib Bukeles Twitter

Foto: Nayib Bukeles Twitter

Urovekkende bilder dukket opp søndag 9.februar etter at presidenten i landet ikke fikk ønsket respons av parlamentet.

Etter at president Nayib Bukele fikk avslag av parlamentet til et tredje lån til bruk på sin Plan Control Territorial, som har til hensikt å bedre sikkerheten i landet og som var sentral i hans valgkampanje, innkalte han til et ekstraordinært møte søndag 9.februar. Bukele inviterte sine følgere på sosiale medier til å demonstrere utenfor landets parlament og vise sin støtte, samtidig som han beordret politiet og militæret til å omringe stedet. Etter å ha invitert bevæpnede militære styrker inn i salen, ga han sin opposisjon én uke til å godkjenne lånet.

Grunnlovskammeret i høyesteretten ba president Bukele mandagen etter om å unngå bruk av militære styrker i parlamentet for å ikke true demokratiet, det representative systemet, flerpartisystemet og ikke minst maktfordelingen. Mario Ponce, presidenten for den lovgivende forsamlingen, uttalte også at det ikke ville vært mulig å godkjenne lånet etter en slik trussel, og at representantene ikke kom til å endre på avgjørelsen etter maktdemonstrasjonen.

LAG er svært bekymret for presidentens økende autoritære retorikk og militære bruk. Hans bruk av Twitter er også bekymringsverdig da denne også har hatt en økning av beskjeder og bilder som forsøker å legitimere bruken av militære styrker. 


Foto: Nayib Bukeles Twitter

Hva slags utfall dette vil ha er enda ukjent og LAG følger med på situasjonen. Trykk her for å lese mer om hendelsen.