Mistillit mot forsvarsminister i Bolivia

Foto: Jeanine Añez sin Twitter

Foto: Jeanine Añez sin Twitter

Bolivias parlament stemte for mistillit mot forsvarsministeren, Luis Fernando López, fredag 6.mars. Kupp-president Jeanine Añez gjeninnsatte han noen dager etterpå i strid med landets grunnlov.

I november 2019 døde flere titalls personer etter at militæret støtte på demonstrantene etter kuppet i Bolivia og parlamentet ønsket å få en forklaring fra forsvarsministeren. Ettersom han ikke dukket opp for utspørring for tredje gang, stemte parlamentet for mistillit mot forsvarsministeren og ba om hans oppsigelse. Kupp-president Añez valgte å vise sin støtte for López, og valgte å avslå mistillitsvedtaket og begrunnet det med at det var lovstridig ettersom ministeren ikke hadde vært til stede da det ble stemt over forslaget. Kupp-presidenten uttalte også at Parlamentet, som styres av opposisjonen MAS (Movimiento Al Socialismo), forsøkte å destabilisere demokratiet.

MAS varslet da at dersom López fortsatte i sin ministerpost kom parlamentet til å starte en rettsprosess mot presidenten for å ikke følge sitt ansvar. Añez valgte så å innsette en midlertidig forsvarsminister, Ramiro Peñaloza, før hun gjeninnsatte López på samme ministerpost han hadde hatt 24 timer senere.

Parlamentet på sin side mener at president Añez bryter grunnloven ved å gjeninnsette López som forsvarsminister etter at det er stemt mistillit mot ham. Selv om Añez i prinsippet har fulgt deres avgjørelse om oppsigelse av López etter press fra parlamentet, har hun også valgt å ignorere grunnloven ved å gjeninnsette han dagen etter. De utelukker ikke en rettsprosess i tiden som kommer.

Videre har parlamentet også kalt inn minister for kommunikasjon, María Isabel Fernández, minister for miljø og vann, María Elva Pinckert og minister for jordbruk og rural utvikling, Eliane Capobianco, for utspørring onsdag 11.mars.  Sistnevnte skal spørres ut angående miljøpolitikken i landet, mens Fernández skal spørres ut om politikken rundt radios comunitarias. Radios comunitarias er små radiokanaler som brukes av sosiale bevegelser på grasrota som et alternativ til massemedia.

Land