Et Cuba i endring

«Det som er nytt nå er at Cuba er gjenintegrert i Latin-Amerika» sier LAGs styreleder Tore Isungset Støve til NRK P1.

Fidel Castros sønn, Fidel Castro Diaz-Balart, er i Norge, og har deltatt i et seminar på NUPI om «utfordringer i vitenskapen for utvikling på Cuba». I denne sammenhengen ble LAGs styreleder Tore Isungset Støve invitert til radioprogrammet Norgesglasset i P1 for å snakke om situasjonen på Cuba.

Cuba har vært tvunget til å ha en selvbergingsøkonomi de siste 20 årene etter Sovjetunionens fall og på grunn av blokkaden fra USA. De største framskrittene har de oppnådd innenfor medisin. Cuba produserer 80 % av sine egne medisiner som de nå promoterer i internasjonalt, og sender ut også ut rundt 20 000 leger for å bistå andre land med elementære legetjenester.

«Det som er nytt nå er at Cuba er gjenintegrert i Latin-Amerika, og det er åpna opp på forskjellige måter, men det er fortsatt prega av den bunnløse krisa som Cuba sto i på 90-tallet. Den krisa vi nå ser i Europa er minimal i forhold til den krisa som Cuba gikk igjennom på 90-tallet. Det vi ser nå er at Cuba er på vei ut av dette. Og de har hoppa på ei ny bølge av integrasjon i Latin-Amerika, altså samarbeid imellom latinamerikanske land. Der har Cuba endelig blitt integrert, så nå har cuba TV-program fra TeleSUR som er en stor fjernsynskanal som sender fra Venezuela, det er masse av den typen endringer som er mest iøynefallende akkurat nå» sier Støve.

På spørsmål om Fidel Castro Diaz-Balart ønsker seg en karriere innen politikken på Cuba svarer Støve at ingeniøren Miguel Diaz-Canel nå regnes som den heteste kandidaten til å ta over som president etter Raul Castro.

Det er ikke sånn at de som styrer Cuba forsvarer status quo påpeker Støve. «Det er ikke lenge siden Raul Castro sto på talerstolen og sa at Cuba balanserer på kanten av stupet. Og at hvis de ikke gjennomfører endringer nå så kan det gode arbeidet som generasjoner har lagt i Cuba, gå tapt. De er veldig bevisst på hva som er utfordringene i systemet».

Hele intervjuet med Støve kan du høre på podcast her

Land