Streik og kaos i São Paulo to dager før VM starter

En omfattende transportstreik har skapt ny hodebry i São Paulo, der åpningskampen spilles torsdag 12. juni. Samtidig fortsetter andre demonstrasjoner rundt om i landet. De er hovedsaklig rettet mot FIFA og bruken av offentlige midler til et mesterskap som få brasilianere vil få tilgang til.

São Paulo er en av verdens største byer og daglig bruker rundt fem millioner undergrunnen for å komme seg til og fra jobb. Streiken blant transportarbeiderne begynte 5. juni og mange forventet at den rask skulle bli avblåst med tanke på åpningskampen torsdag som spilles øst i byen ved Itaquerão.

Streiken ble karakterisert som ulovlig fra frørste dag, noe som har ført til arrestasjoner og bruk av tåregass som pressmiddel. Transportarbeiderne krever blant annet bedre lønn, men tilbudet regjeringen har kommet med er lavere enn det de krever. Streiken har fått støtte fra «Bevegelsen for gratisbillett» (Movimiento Passe Livre - MPL), bevegelsen som satte i gang de massive demonstrasjonene juni i fjor. De krever en kollektivtransport som er tilgjengelig for alle, både i pris og tilbud.

Først i dag, tirsdag 10. juni, begynte undergrunnen å gå som normalt, etter dager med trafikk-kaos og sammenstøt mellom transportarbeidere, sympatisører og politiet. 42 arbeidere har blitt arrestert og anklagd for å «paralysere transport av kollektiv interesse». Et av kravene arbeiderne har i dag når de er på vei tilbake til jobb er å få de 42 arbeiderne tilbake i jobb og at de kan delta på allmøte blant arbeiderne onsdag 11. juni -en dag før åpningskampen.

Mange puster lettet ut over at transporten går normalt, men årsaken til at arbeiderne går tilbake på jobb er for å vise vilje til forhandling. Om ikke regjeringen viser samme vilje vil de på ny ta ut arbeiderne torsdag 12. juni.

Ingrid Fadnes og Heriberto Paredes, i São Paulo for Brassespark med bismak
Land