Pangstart på VM - i dobbel forstand

I går hentet vertslandet Brasil seieren hjem mot Kroatia. Det var bortelaget som først klinte ballen i nettet, hjulpet av brasilianerne selv, men sluttresultatet gav 3-1 til Brasil. Pangstart for Brasil rent fotballmessig, og samtidig en pangstart for politiet som i flere store byer løp etter demonstranter med tåregass og gummikuler.

I forkant av åpningsseriemonien og første kamp, hadde nettverket «Não vai ter copa» (Det blir ikke noe VM) annonsert mobilisering ved undergrunnsstasjonen Carrão, seks stopp før VM stadionen Itaqerão. Samtidig var det annonsert en mobilisering i regi av transportarbeiderne for undergrunnsbanen. De avblåste en fem dager lang streik tidligere denne uka, men vil mobilisere under VM for å kreve gjeninnsettelsen av 42 arbeidere som blir nektet å jobbe fordi de var med på streiken. Ulike grupper og nettverk kaller inn til ulike arrangement og demonstrasjoner under VM. «Não vai ter copa» hadde som mål å forsøke å hindre trafikken mot Itaqerão og slik synliggjøre at ikke alle brasilianere er med på det som regjeringen kaller en folkefest.

Gatekamp

«Não vai ter copa»-demonstrasjonen hadde ikke en gang fått samlet seg før politiet sendte ut de første skuddene. I dette første sammenstøtet ble en menneskerettighetsobservatør skadet og båret ut av området. Demonstrantene ble jaget til alle kanter og til slutt sto kun politiet og journalistene igjen. De dirigerte etterhvert alle som bar kamera og presseakkreditering bort fra metroen og stengte returmulighet. I det som så ut som en egen liten pressemarsj gikk nasjonal og internasjonal presse i et eget lite tog bort fra første møteplass til neste, ett metrostopp unna. Der var fagforeningen samlet, nå også med demonstrantene fra «Não vai ter copa» som etterhvert fikk samlet seg på nytt.

Det tok ikke lang tid før politiet kjapt fikk sprerret av muligheten for å organisere demonstrasjonen opp langs hovedveien mot Itaquerão, slik den var planlagt. Låst fast på den ene siden med en politiblokade og med brennende barrikade og tåregass i den andre enden av veien, ble marsjen raskt redusert til en sammenklemt gruppe, delvis innenfor installasjonene til fagforeningen. På ny ble demonstrasjonen truet vekk da politiet gav beskjed om at alle måtte forlate stedet inne ti minutter, om ikke ville de sørge for det. Sakte begynte folk å søke mot nærmeste metro. Kampropene kom litt etter litt tilbake i marsj på vei vekk, og det var da de ropte «nei til vold» politiet igjen skøt rundt seg og etter demonstrantene med tåregass. I flukt fra politiet gikk enkelte demonstranter løs på vinduer og søppelkasser, og nye forsøk på å tenne på barrikader ble mislykket da politiet var helt overlegne både i antall og våpen.

Demonstrasjoner landet rundt

I flere store byer ble det gjennomført demonstrasjoner på åpningsdagen. I Fortaleza skjedde mobiliseringen uten sammenstøt, mens i Porto Alegre og i Río de Janeiro, smalt demonstranter og militærpoliti sammen. Brasils president, Dilma Rousseff, forsøkte i en tale på TV for to dager siden å støtte opp om arrangementet og ta i mot fotballfans fra hele verden på en god måte. På VMs første dag ble det ikke full suksess for Dilma.

Det er annonsert demonstrasjoner og aksjoner for de resterende 29 dagene av VM. Den 19. juni vil blant annet Bevegelsen for gratisbillett (MPL) forsøke seg på en demonstrasjon som skal munne ut i en stor gatefest med slagordet «Om de rike skal ha stadionene, er gata vår!».

image.php?id=14632

image.php?id=14634

image.php?id=14633

Ingrid Fadnes, i São Paulo for Brassespark med bismak
Land