Demonstrantene tar gata tilbake

For ett år siden, den 19. juni 2013, måtte Brasils regjering gi etter for kravet fra massive protester som preget flere av landets storbyer. Prisen på kollektivtransporten skulle gå opp, men ble hindret som et resultat av millioner på gata. Bak protestene sto Movimento Passe Livre (MPL) – Bevegelsen for gratisbillett.

I går tok de tilbake gata, og det i et svært spent klima. Ikke en eneste demonstrasjon har kommet lengre enn 20 meter underveis i fotball VM. Det har vært en klar politikk at demonstrasjoner skal slås ned før de har starta. MPL organiserte en markering med rundt 3000 demonstranter, både for å markere seieren for ett år siden, men også for å kreve at transporten skal bli fullstendig gratis og tilgjengelig for alle. Under slagordet «Om fotball VM er for de rike, er byen vår», trommet og sang de seg gjennom byen. Demonstrasjonen fikk gå fri for politistyrker som vanligvis ville ha vært en «naturlig» del av demoen.

Målet for demonstrasjonen var å blokkere hovedfartsåra Avenida Marginal Pinheiros hvor de arrangerte en stor gatefest. I det demonstrasjonen var i ferd med å trekke seg ut gikk uavhengige ut av demonstrasjonen for å gå løs på banker og bilbutikker. I løpet av kort tid kom flere hundre politifolk til stedet og skjøt gummikuler og tåregass for å spre demonstrasjonen. I media blir siste del av demonstrasjonen lagt vekt på, selv om MPL organiserte en pasifisisk og vel gjennomført aksjon.

image.php?id=14665

Ingrid Fadnes, i São Paulo for Brassespark med bismak
Land