Trekk støtten til Oslo Freedom Forum

Oslo Freedom Forum har gjentatte år hatt en problematisk sammensetning blant de latinamerikanske gjestene. I dette brevet til Oslos bystyre oppfordrer LAG å trekke støtten til Oslo Freedom Forum.

Kjære gruppeleder i Oslos bystyre


LAG har de senere årene ved flere anledninger uttrykt seg kritisk til Oslo Freedom Forum og Oslo Kommunes støtte til dette. Vår bekymring dreier seg i hovedsak om OFFs latinamerikanske gjesteliste.

I Latin-Amerika fokuserer Human Rights Foundation (HRF) som er initiativtaker til OFF, på et fåtall utvalgte land, samtidig som de utelater flere land med alvorlige menneskerettighetssituasjoner. Ut fra de landene og sakene de tar opp, nettverkene de opererer i og de gjestene som blir invitert til OFF er det ingen tvil om hvor de står i Latin-Amerikas politiske landskap. HRF har i stor grad rettet en ensidig kritikk og anklager mot venstreorienterte regjeringer, basert på unyanserte eller feilaktige historier. Deltakerne det gjelder blir likevel presentert av HRF som frihetshelter og menneskerettighetshelter.

Siden OFF ble organisert første gang har forumet unnlatt å ta opp, for eksempel menneskerettighetssituasjonen i Guatemala, Colombia, Honduras eller Mexico, militarisering i de nevnte landene særlig knyttet til urfolkssamfunn og utvinningsindustri, situasjonen for urfolk i Latin-Amerika generelt, fagforeningsaktivister og andre sivilsamfunnsaktører for å nevne noen. Med en så tydelig politisk agenda er det problematisk at HRF og OFF blir behandlet som politisk nøytrale aktører. At menneskerettighetsaktører kan ha en politisk agenda er naturlig, men det er derimot ikke like naturlig at representanter for en og samme politiske agenda får sette preg på en konferanse som, jfr. forumlederen selv, skal være politisk nøytral.

HRFs verdigrunnlag er også omdiskutert. HRF ble grunnlagt med støtte fra den konservative finansmannen Charles Hoeflich, støttespiller for Ronald Reagan, som muliggjorde de verste forbrytelsene mot menneskerettigheter i Sentral-Amerikas nyere historie. Organisasjonen er kritisert for å undergrave FN og FNs definisjon av menneskerettigheter. Flere innledere er kritisert for grove menneskerettighetsbrudd og flere har brukt konferansen til å framføre budskap som er problematiske i en menneskerettighetskontekst. Ønsker vi en slik aktør i Norge med så mye definisjonsmakt og handlingsrom?

LAG oppfordrer med dette beslutningstakerne i Oslo Kommune, som en av OFFs støttespillere, til å revurdere sin støtte til Oslo Freedom Forum i 2017.

 

Med vennlig hilsen

Vilde Haugsnes
Styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge


For mer informasjon se pamfletten «Med menneskerettigheter som forkledning»