LAG delegasjon på befaring ved Alunorte

I forrige uke ga næringsminister Torbjørn Røe Isaksen en skuffende passiv redegjørelse om Hydro-saken hvor eneste kilde var Hydro. I går var saken oppe i Stortinget. Latin-Amerikagruppene har denne uken en delegasjon i Barcarena, Pará, for å høre andres stemmer og få bedre innsikt i hva som skjer på Alunorte-anlegget og i områdene rundt.

Pressemelding, torsdag 14. juni 2018

«Det vi har møtt er en lokalbefolkning som er både sint og fortvilet. Det de ønsker er at Hydro skal rydde opp etter seg slik at de kan ha mulighet til å leve slik de tradisjonelt har gjort her. Nå er jorda og elvene forurenset slik folk ikke kan livnære seg av fiske og jordbruk. De har heller ikke reint drikkevann. Dette er helt uholdbart og det er på tide at Hydro tar ansvar og at både stortingspolitikere og næringsministeren tar grep», sier Kine Skogås Fristad, koordinator for LAG i Brasil.

 

I februar tikket meldingene inn fra Latin-Amerikagruppene sine samarbeidsorganisasjoner om store lekkasjer ved Hydro sitt aluminiumsverk Alunorte i den nordlige delstaten Pará, Brasil. Etter internasjonal oppmerksomhet bekreftet Hydro dette.

 

Det brasilianske Miljøinstituttet Evandro Chagas (IEC) var det eneste som samlet vannprøver mens ulykken pågikk, og rapporten som ga grunnlaget for produksjonsstans viser at den kjemiske profilen til vannprøvene som ble tatt av IEC er det samme som finnes i Hydros deponier. En måned senere, da den akutte forurensingen var forsvunnet, hyrer Hydro et annet selskap til å granske hva som hadde skjedd.

 

«Vi reagerer sterkt på at Hydro og norske myndigheter ikke ser ut til å ta på alvor hva brasilianske myndigheter har konkludert med i sin etterforskning. Lokalbefolkningen i Barcarena har ved gjentatte anledninger meldt ifra om utslipp ved Hydros anlegg og de har også dokumentasjon på dette», sier Pablo Neri fra Bevegelsen for de berørte av gruvedrift (MAM) i Barcarena.

 

Den 14. juni dro delegasjonen fra LAG sammen med representanter fra lokalsamfunnet til området rundt ett av Hydros rødslamdeponier. Utenfor deponiet ble det observert leire, slam og det som så ut til å være forurenset vann.

 

«Det er ikke første gangen vi observerer dette. Forrige gang vi oppdaget utslipp fra dette deponiet tok Hydro med miljødirektoratet og påtalemyndighetene til et annet sted hvor det ikke fantes utslipp. Vi i landsbyene sa ifra og tok de med til riktig sted, slik at man fikk dokumentert hva som hadde skjedd. Men, som alle de andre gangene vi har meldt ifra om miljøkriminalitet i området, har det ikke skjedd noen ting», sier Midiã Ribeiro, representant for De jordløses bevegelse (MST) i Barcarena.

 

Delegasjonen som er i Pará kommer til Norge 25. juni og vil da komme med rapport.

 

Kine Skogås Fristad, koordinator i Brasil +5511994032873/ WhatsApp +4740210578, kine.fristad@gmail.com

Nina Luhr, prosjektleder, +47 90089535, nina@lagnorge.no

Land