Karantenepakken

Sitter du hjemme og begynner å gå tom for ting å gjøre? Da har vi løsningen! Vi har samlet interessante dokumentarer, podcaster, bøker, artikler og foredrag dersom du skulle kjede deg hjemme i disse karantene-tider.

Norges dobbeltrolle i Brasil - hjemme i stua

Webforedrag

Land: Brasil

Foredragsholder: Torkjell Leira

Når: Torsdag 19.mars kl 14.00

Link til foredraget her.

Litteraturhuset holder et webforedrag med Brasilkjenner Torskjell Leira som nettopp har utgitt "Kampen om regnskogen". I boken skriver han om hvordan Norge gir milliarder i støtte for å verne Amazonas - samtidig som det investeres mye mer i selskaper som ødelegger regnskogen gjennom Oljefondet. Foredraget vil ta for seg denne dobbeltrollen Norge har i Brasil. Viktig å få med seg hvis man er interessert i hvordan Norge investerer penger i utlandet. Vi anbefaler også å lese boken som man kan kjøpe her.


El Pepe: en ydmyk leder

Dokumentar

Land: Uruguay

Regissør: Emir Kusturica

Tilgjengelig på Netflix

Trailer

José Mujica, også kjent som Pepe, er Uruguays tidligere president. Han er for verden kjent som en litt annerledes president, som donerte bort 90% av sine inntekter og bodde på sin gård mens han regjerte landet. Dokumentaren gir oss et intimt møte med El Pepe der vi får høre Mujicas liv og tanker, og som maler et interessant portrett av den tidligere geriljasoldaten.  


Latinamerika: Feminisme

Tidsskrift

Kan leses på norsk her og spansk her.

Denne utgaven av vårt eget tidsskrift handler om feministisk kamp i Latin-Amerika. Den tar for seg erfaringer og praksis fra latinamerikanske feminister, og hvordan utfordringene de står overfor er ulike enn de vi står overfor i Norge. Hva kan vi lære av dem? Tidsskriftet ble opprinnelig publisert på norsk, men finnes også i oversatt versjon på spansk.


Skittent gull

Episode i dokumentarserien Skitne penger

Land: Peru

Regissør: Stephen Maing

Tilgjengelig på Netflix som del av serien Skitne penger.

Trailer til Skitne penger

Serien undersøker korrupsjon og grådighet i diverse bedrifter. Denne episoden tar for seg hvordan hvitvasking, ulovlig gruvearbeid og miljøødeleggelser står bak handel av gull. Med forskjellige synspunkter på saken viser den oss den faktiske kostnaden av gull.På kanten av demokrati

Politisk dokumentar

Land: Brasil

Regissør: Petra Costa

Tilgjengelig på Netflix

Trailer

Hvordan havnet Brasil i hendene på den undertrykkende ultra-konservatismen til presidenten Jair Bolsonaro? Det er et spørsmål som mange stiller seg i dag. I sin dokumentarfilm «På kanten av demokrati» svarer Petra Costa på dette spørsmålet med en kunstnerisk gjennomgang av Brasils nylige politiske historie, fra et unikt perspektiv. Filmen er en fortelling om hvordan de nye generasjonene omfavnet drømmen om demokrati etter diktatur, og hvordan denne drømmen ble til et mareritt. Du får servert spennende bilder, eksklusive intervjuer med sentrale figurer som Lula og Dilma, og faktabaserte forklaringer preget av regissørens private historie som er tett knyttet til landets historie.


Verdibørsen

Podcast

Tilgjengelig på nrk.

NRK publiserte i forrige uke den første episoden av deres nye serie om den dramatiske historien til Latin-Amerika. Podcasten tar i bruk ulike fortellerstemmer og bakgrunnslyder for å få liv i historien. Historiker Steinar Andreas Sæther og reporter Lars Håkon Hammeren Risberg forteller oss gjennom en 24 minutter lang episode om situasjonen i Europa på 1400-tallet og hvorfor Colombus i det hele tatt dro til Latin-Amerika. Om du er interessert i historie, er denne god å få med seg. Det kommer også til å bli lagt ut 6 episoder til, som tar for seg hendelser frem til vår egen tid.Hvis du vil ha flere tips til hva du kan bruke karantenetiden på, kan du også ta en titt på tipsene i Feriepakke sommer 2019. Full liste over våre rapporter, tidsskrifter og andre publikasjoner finner du også her.