Venstresiden i Colombia vant valget!

– Et historisk valg! 19. juni 2022 var det klart for andre runde av presidentvalget i Colombia. Gustavo Petro og Francia Márquez gikk av med seieren med 50.4% av stemmene. Det er første gang venstresiden har vunnet valget.
LAG-aktivist Peder Østring skriver dette om valget:

I går ble Gustavo Petro valgt som president i Colombia, og med det landets første fra venstresida - en demokratisk venstreside som har opplevd utrolig mye tilbakegang, undertrykkelse og likvidasjoner opp gjennom historien.

Likevel ser vi nå at de som hardnakket holdt fram kampen for rettferdighet med fredelige midler nå endelig har vunnet. Koalisjonen som vant, "den historiske pakten" er en relativt bred forsamling med et sosialreformistisk program - et enormt steg i riktig retning, men langt fra det revolusjonære skremmebildet som ble tegnet opp av opposisjonen.

Seieren er likevel viktig ikke bare for Colombia, men for hele verden. I motsetning til norske myndigheter tar Petro Paris-avtalen på alvor og har sagt at han ønsker å stoppe tildeling av nye oljelisenser.

For studentbevegelsen jeg var så heldig å ta del i 2018 er det også en utrolig seier at den nye regjeringa ønsker å gjøre høyere utdanning gratis. Ikke minst har Colombia nå en regjering som aktivt ønsker å implementere fredsavtalen fra 2016.

Det er nok med skjær i sjøen den historiske pakten, med sterke krefter som ønsker å undergrave fredsavtalen og en mektig jordeierklasse. Likevel har kampen for sosial rettferdighet aldri hatt bedre kår enn den nå har fått. De unge, arbeiderne, småbønder, urfolk - alle de marginaliserte som har reist seg kan nå for alvor ta fatt på den enorme oppgaven med å forme sin egen framtid.

Her er et bilde fra en samling med Gustavo Petro et par måneder etter forrige valg i 2018. Den gangen tapte man, men er det noe vi nå bør ha lært er det at det gjelder å tørke tårene, knytte neven og ikke gi seg.

Fra en samling med Gustavo Petro et par måneder etter valget i 2018. Foto: Peder Østring

Peder Østring
Land
Tags