Nyhetsarkiv
Filterer etter:
Emne

LAG sender observatører til Pilmaiken, Chile under urfolkskonsultasjoner

Etter arkeologiske funn på prosjektområdet til Statkraft i Pilmaiken-elva i Chile har utbyggingen stanset opp. Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) vil være tilstede under andre runde med konsultasjoner i mai, 2024.
oljefondet

LAG sitt innspill til Oljefondsmeldinga 2024

LAG deltok den 30. april på høring hos finanskomiteen om årets stortingsmelding om Statens pensjonsfond utland (SPU). Under kan du lese innspillet vårt.

Møt brigadistene i Latin-Amerika

I 2024 er det totalt 15 brigadister spredt utover Brasil, Colombia, Guatemala og Norge. Hele ni av dem er i Brasil på utveksling hos De jordløses bevegelse (MST). Bli bedre kjent med Brigada Internacional Abya Yala i Brasil og de andre sør-brigadistene i Guatemala og Colombia. I løpet av tiden i på brigade skal de lære om alternativer til det globale matsystemet og hvilken rolle småbønder spiller for å sikre matsuverenitet.

Nytt hefte lansert!

Denne uken har vi sammen med LO i Oslo og Norsk Folkehjelp lansert nytt hefte om Statkraft sine investeringer i Sør-Chile.
Foto: Foto: Davi Abarca/ MST

Foto: Foto: Davi Abarca/ MST

Kampen om jorda

Vi er på trykk i Klassekampen sammen med Spire og Norsk bonde- og Småbrukarlag i anledning 17 april: Den internasjonale småbrukerdagen. Les debattinnlegget her!

Innspill til stortingsmelding om handel og grønn globalisering

I dag var LAG med på innspillsmøte til Stortingsmeldingen om handel og grønn globalisering med Næringsminister Vestre. Vi snakket om viktigheten av å støtte opp om demokratibygging i land vi handler. At Norge må etableres demokratiske prosesser rundt forhandlinger av handelsavtaler og at norske investeringer i utlandet ikke må gå på bekostning av lokalsamfunn hvor investeringene finner sted. Under kan dere lese hele vårt innspill:

Innspill til Miljøpartiet De Grønnes partiprogram for 2025-2029

LAG var denne uken på innspillsmøte med MDG. Der snakket vi om viktigheten av at urfolk og småbønder ivaretas ved grønne investering, at også Norfund bør være underlagt åpenhetsloven og at EFTA-Mercosutavtalen må ha bindende mekanismer for å sikre klima, miljø og menneskerettighet før den eventuelt ratifiseres. LAG har også sendt MDG et skriftlig innspill som du kan lese under:
Foto: PrensaLatina(2023)

Foto: PrensaLatina(2023)

Gladnyhet: Colombia og Brasil lykkes med regnskogssatsing

Mindre regnskog gikk tapt i Colombia og Brasil i løpet av 2023, forteller den norske regjeringen via nyhetsbrev. Les den gode nyheten her.

Innspill til KrFs programarbeid for storingsperioden 2025-2029

LAG deltok før påske på innspillsmøte med KRFs internasjonaleutvalg for å gi innspill til deres programarbeid for kommende stortingsperiode. LAG gav innspill om fredsarbeid i Colombia, demokratisering av handelsavtaler og viktigheten av at grønne investeringer ikke går på bekostning av urfolk og menneskerettigheter. Under kan dere også se de skriftlig innspillene LAG har gitt til KRF.