Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Honduras

Honduras

2010-tallet har vært kuppenes, protestenes og kriminaliseringens tiår. Demokratiet forvitrer, volden eskalerer og militæret trer inn i politikken. I Honduras ulmer en dragkamp om landets ressurser, der eliten trekker det lengste strået.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Tegucigalpa

Befolkning: 9,6 millioner (2018)

Forventet levealder: 75,1 år (2018)

Spedbarnsdødelighet: 15,6 per 1000 (2018)

BNP per innbygger (2011 PPP): 4,285 US dollar (2018)

Offisielle språk: Spansk

Myntenhet: Lempira

Viktigste eksportartikler: Kaffe,bananer, palmeolje, klær, reker, bildeler, sigarer, gull, frukt, hummer og tømmer

Regionale organisasjoner: Medlem av Foreningen av karibiske stater (AEC), CELAC, det Mellom-Amerikanske fellesmarkedet (MCCA), Organisasjonen for Amerikanske Stater (OAS) Petrocaribe, Sekretariatet for økonomisk integrering av Mellom-Amerika (SIECA)

Frihandelsavtaler: CAFTA-DR, AdA (Mellom-Amerika og EU), MA-Mexico, Nord-Triangelet – Colombia, m.flNorske aktører i Honduras:

Honduras er et av Latin-Amerikas fattigste land. Økonomien var lenge helt avhengig av banan- og kaffeeksport, men i dag står utenlandske - særlig amerikanske - fabrikker for en stor del av eksporten. Norfund er tilstede i Honduras med investeringer i finans og energiprosjekter. Statens pensjonskasse, KLP, og norskeide Scatec Solar investerer i solenergiprosjekter sør i landet.

Norfund:

ODEF er en Honduras-basert microfinansinstitusjon, som har fungert siden 1989 og med lån fra Norfund siden 2012.

I 2012 inngikk Norfund en kredittavtale med Ficohsa verdt 12,5 millioner USD. Kredittstøtten skulle rettes mot små og mellomstore bedrifter innenfor jordbruk og fornybar energi. Ficohsa er den første banken i Mellom-Amerika som har mottatt støtte fra Norfund.

Solenergi:

Scatec Solar, Norfund og Kommunal Landspensjons-kasse (KLP) investerer i to solcelleparkprosjekter i Sør-Honduras: Agua Fría og Los Prados.

KLP Norfund Investments eier 60% av solcelleparken Agua Fría og Scatec Solar 40 %.

KLP Norfund Investments eier 30% av solcelleparken Los Prados og Scatec Solar 70%.

Oljefondet:

Statens Pensjonsfond Utland (SPU), populært kalt oljefondet, har tidligere investert i selskaper som driver gruvedrift. Per 2020 er det ingen kjente investeringer i gruveselskaper som opererer i Honduras.


Sektorer

Aktører

Nyheter fra Honduras:

LAGs innspill til Stortingsmeldingen om Statens Pensjonsfond

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) har deltatt på høring i Stortingets finanskomité om Statens Pensjonsfond. Innspillet fokuserte på papirindustrien i Brasil og Colombia, og foreslo etisk forhåndsfiltrering som en mekanisme for å unngå investeringer i brudd på rettigheter for mennesker og miljø.
Les mer
Foto: Vilma Taubo

Foto: Vilma Taubo

Et spørsmål til Dag Inge Ulstein

Hvorfor godkjenner den norske regjeringen at norske selskaper krenker folks rettigheter i Honduras? Dette spør vi Dag Inge Ulstein om under Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) sin spørretime onsdag 29. april.
Les mer
Foto: Vilma Taubo

Foto: Vilma Taubo

Fornyet landside: Honduras

Ønsker du et dypdykk i historisk og politisk kontekst i et av landene i Latin-Amerika? Husk landsidene våre! Vi oppdaterer stadig landsidene og den nyeste artikkelen er om Honduras.
Les mer