Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Jorge Mejía Peralta (CC BY 2.0)
Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua har utviklet seg fra en håpefull revolusjonær prosess til en autoritær og isolert stat under ledelse av Daniel Ortega og Rosario Murillo, hvor sivilsamfunnet og meningsytring har blitt sterkt begrenset
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Managua
Befolkning: 6,62 millioner (2020)
Forventet levealder: 74 år (2020)
Spedbarnsdødelighet: 18 per 1000 (2018)
Religion: Katolisisme 49,1 %, Protestantisme 18,8%, Pinsemenigheten 15,4%, andre 7,9 %, ikke religiøse 8,8% (2015)
Offisielle språk: Spansk
BNP per innbygger (PPP): 1 913 US dollar (2019)
Myntenhet: Cordoba
Viktigste eksportartikler: Kaffe, storfekjøtt, gull, sukker, peanøtter, skalldyr, tobakk, sigarer, bilbelter, tekstiler, klær, bommul. 
Regionale forbindelser: Medlem av ALBA, CAFTA, CELAC og OASNorske aktører i Nicaragua:

Det er få norske investeringer i Nicaragua per i dag men Norfund er tilstede med investeringer i teakproduksjon (Across Forest AS) og finans (FDL, Lafise Nicaragua). Statoil gikk i mai 2015 inn i Nicaragua sammen med Petronic med fire lisenser utenfor Nicaraguas stillehavskyst. Statoil har en eierandel på 85% i lisensene. Yara har ved hjelp av Cisa Agro skaffet seg en betydelig markedsandel for kunstgjødsel i Nicaragua.
Les mer

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Nicaragua:

Bekymringsbrev: Nicaragua løslater 222 politiske fanger

11. februar sendte Nicaraguagruppa i LAG et bekymringsbrev til Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, samt Utenriksdepartementet angående nyheten om løslatelsen av 222 politiske fanger, men minner om at brudd på menneskerettigheter og ytringsfriheten fortsatt er bekymringsfull.
Les mer
Foto: Foto: Smokeonthewater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Foto: Foto: Smokeonthewater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nicaragua - Et glemt diktatur

Ytringsfriheten og menneskerettighetene blir truet og innskrenket i mange land – også i Nicaragua. Den nicaraguanske poeten, forfatteren og PEN-leder Gioconda Belli, har siden 2021 levd i eksil i Spania.
Les mer

– Ikke gi dem penger!

Aktivister fra en nicaraguansk organisasjon for urfolk og afroetterkommere har en tydelig melding til det internasjonale samfunnet: Unngå å donere penger til nicaraguanske bistandsprosjekter. Flere hundre ideelle organisasjoner blir nå lagt ned, og utenlandske organisasjoner må forlate landet, i en prosess som har akselerert våren 2022.
Les mer